Metsloomade sarvedest ehted

Ehted, mis on tehtud põdra või kitse sarvest, on mu mõtetes keerelnud oi, kui kaua. Vist isegi sama kaua, kui ma olen tegelenud traditsioonilise nahaparkimisega. Nii nagu loomanahk on tihti jääkproduktiks jahinduses ja loomakasvatuses, mis visatakse minema, on seda ka (pisemad) sarved. Ja seda on valus teada. See pärast olen alati otsinud oma peas võimalusi, kuidas anda igale pisemalegi osale loomast see eriline väärtus ning neid ära visatavaid osi väärindada ja uhkusega kanda.

Sarvesümboolikat seostatakse erinevates kultuurides ja mütoloogias tarkusega, tugevusega, intuitsiooniga, kohanemisvõimega, iseseisvumisega, puhastumisega, õrnusega, graatsilisusega, viljakusega, uuenemisega, jumalatega ning vaimse kasvuga. Metslooma sarvede hargnev ehitus sümboliseerib teadmiste saamist läbi kogemuste ja erinevate õppetundide. Kuna hirved heidavad igal aastal oma sarvi maha vaid selleks, et hiljem uued kasvatada, tähistab see isikliku kasvu ja vastupidavuse metafoori ning taassünni ja tänulikkuse võimsat sümbolit.

Sarvedele omistatakse mitmeid maagilisi omadusi, seega kasutavad šamaanid loomasarvi erinevates tseremoniaalsetes rituaalides, sest usutakse, et sarved on abiks ühenduse loomiseks võimsate loodusjõududega ning on sillaks füüsilise maailma ja vaimse maailma vahel, pakkudes samal ajal kaitset pahatahtlike vaimude või negatiivsete energiate eest.

Hirve sarved on loomale just kui krooniks, tuues teda taevale lähemale ning muutes looma pühaks. Paljudes kultuurides peetakse hirve vaimse autoriteedi sümboliks. Religioossetes lugudes omistatakse hirvele vagaduse, pühendumuse, harmoonia, õnne, rahu ja pikaealisuse märke. Mitmete põlishõimude jaoks on hirv sõnumitooja, jõuloom ja tootem, mis esindab tundlikkus, intuitsiooni ja õrnust, tõlgib inimeste jaoks jumalate keeli ning toob vaimset juhatust.

Hirv, keda paljudes traditsioonides seostatakse lahkuse, pehmuse ja õrnusega, on ühel või teisel viisil jumalatega, haldjatega ja vaimumaailmaga seotud loom, mis kannab endas nii naiselikke elemente ning mehelikke elemente.

Põdrasarved sümboliseerivad tasakaalu inimeste ja looduse vahel, luues seeläbi kaitset mõlemale osapoolele. Inimene, kes kannab põdrasarvest ehteid pidavat olema enesekindlam ning ennast ja teisi austavam. Põdrasarvest eseme kandmine annab kandjale sisemist tarkust ning mõistmist.

Seega tuleb metsloomade sarvedest tehtud esemeid kanda uhkusega ja tänulikkusega looduse ning muistsete traditsioonide vastu.

Piltidel on näha väike osa valmistatud ehetest. Rohkem pilte on leitav @tuule_eit

Tekstide loomisel on olnud abiks järgmised leheküljed:

  1. https://www.faena.com/aleph/notes-on-the-symbolism-of-deer
  2. https://medium.com/@msouthwind/antlers-in-myth-and-reality-what-do-they-symbolize-75a159973beb